PRODUKTER

Industri skjermer med touch screen mulighet

Touch Screen og LCD skjerm for industri 

Små embedded PC løsninger med mulighet for 12V DC drift.

Embedded og Wallmount PC 

Panel-PC med touch screen mulighet

Panel PC med touch screen mulighet 

2U industri-PC for 19" rack

Industri-PC og Server for rack 

Infokiosker 

Industri tastatur 

Industrielt ethernet med RS232,RS422,RS485, bluetooth, etc

Industrielt Ethernet med bluetooth


 

 

Thunderbolt interface

Navnet Thunderbolt (kode navn “Light Peak") er sansynligvis hentet fra det amerikanske en-motors jagerflyet ved samme navn som ble utviklet av Fairchild under 2.verdenskrig og senere oppdatert som nye utgaver. I denne sammenhengen er det en hyper rask kommunikasjonsstandard som benyttes mellom PC og perifer enheter. Standarden er foreløpig ganske ny og mer utfyllende informasjon om denne nye løsningen vil komme om ikke altfor lang tid.

Standard

Thunderbolt er i mange sammenhenger beskrevet som den nye standarden for tilkoppling av skjerm (og høytaler) som skal overta for bl.a. DVI og HDMI, men er i realiteten en standard som skal fungere som en interface mellom PC og veldig mange andre perifer enheter (f.eks. harddisk, kamera, Gb Lan, Switcher'er og andre enheter med krav til høy båndbredde). Standarden har basis i PCI ekspress 2.0 og 3.0, og DisplayPort protokollene. Vi hos Irontech er normalt forsiktige med å beskrive nye stadarder som dette fordi det sansynligvis fortsatt vil ta noe tid før det blir standard løsning for en del (denne artikkelen er skrevet i mai/juni 2012). Men vi vil se produkter som inkluderer denne standarden allerede iløpet av høsten 2012 (nærmere 100 iflg Intel) ettersom standarden er inkludert i det nye brikkesettet “Ivy bridge” fra Intel.

Thunderbolt er utviklet av Intel, i samarbeid med Apple som et raskere alternativ til USB 3.0. Det er derfor ikke overaskende at Apple var den første bedriften som inkluderte Thunderbolt i sin Mac.

Hastighet sammenlikning

Standarden tar i bruk den samme konnektoren som mini DisplayPort. Båndbredden er 10Gbps (Giga bit) men skal støtte opp til 20Gbps for fremtidig bruk. Denne båndbredden tilsvarer en overføringshastighet mellom ekstern harddisk og PC som om en full lengde HD film skal kunne overføres iløpet av 30 sekunder.

For industrielt bruk er kopper basert overføring sansynligvis lite aktuell ettersom dette er en digital overførinngstandard basert på seriell overføring. Maks kabel lengde vil derfor være 3meter, noe som er enda kortere enn standarden for DVI/HDMI som kan brukes opptil 4,8 meter (5 meter). Den tradisjonelle VGA standarden (analog overføring) kan benytte opptil 30 meter om det ikke er for mye støy langs skjermkabelen.

For ca 1 mnd siden (april 2012) introduserte Sumitomo Electric Industries en overgang mellom mini DisplayPort og optisk kabel. Samtidig introduserte de en optisk kabel som skal være like tynn som den opprinelige Thunderbolt kabelen (4,2mm) og tilnærmet like fleksibel som kopper kabelen. Dessuten fåes kabelen i lengder på 20m og 30 m, noe som gjør løsningen langt mer fleksibel enn tradisjonell DVI/HDMI/Thunderbolt om vi kun ser på kabel lengden. Optisk kabel og adapter skal fungere som en “Plugg & Play” løsning for å erstatte kopper kabel.

Ulemper

Ulempen med å benytte optisk kabel er at det vil kreve ekstern strømforsyning for perifer enheten, noe som i mange tilfeller ikke er nødvendig om en benytter kopper kabel. Kopper kabel kan overføre opptil 10 watt til perifer enhet.

Også prisen ved å benytte optisk overføring vil bli vesentlig høyere en ved bruk av kopper.

Også manglende mulighet til å feste kabel vil bli sett på som en ulempe i en del miljøer (f.eks. industrielt/profesjonelt miljø)

En annen ulempe med Thunderbolt er sikkerhetrsnivået ettersom PCI Expres bussen (som Thunderbolt har direkte aksess til) kan motta og instalere uønsket programvare ved å gå utenom operativsystemet vha direkte tilgang til memory. Men dette er også tilfelle for en del andre interface løsninger (f.eks. Firewire) og vil sansynligvis bli håndtert på en bra måte.

Thunderbolt vil støtte bruk av 2 skjermer samtidig.

Og støtter “Hot Plug” og “Daisychain” av 6 ekstra enheter. Det blir dermed enklere med flere skjermer på sammen kabel om ønskelig.

Men allerede nå ( med bare 2-3 produkter på markedet) går det diskusjoner på nettet om den virkelige hastigheten vil være mulig å opprettholde med f.eks 2 HD skjermer, Disker (i f.eks. raid 5) kombinert med f.eks. 1-2 kamera innput. Tiden vil vise realitetene i dette.

Mini DisplayPort er rent elektrisk det samme signalet for Thunderbolt og tradisjonell Displayport. Og ettersom DisplayPort standarden også støtter HDCP (som ble introdusert sammen med DVI for å beskytte data fra å bli kopiert) vil også Thunderbolt støtte HDCP og DRM (Digital Rights Management) kryptering.


Pinout

Pin nr.        signal navn         signal funksjon

Pin 1         GND                     Ground

Pin 2         Hot Plug Detect   Hot Plug Detect

Pin 3         ML_Lane 0 (p)     Lane 0 (positive)

Pin 4         CONFIG1             CONFIG1

Pin 5         ML_Lane 0 (n)     Lane 0 (negative)

Pin 6         CONFIG2             CONFIG2

Pin 7         GND                     Ground

Pin 8         GND                     Ground

Pin 9         ML_Lane 1 (p)     Lane 1 (positive)

Pin 10       ML_Lane 3 (p)     Lane 3 (positive)

Pin 11       ML_Lane 1 (n)     Lane 1 (negative)

Pin 12       ML_Lane 3 (n)     Lane 3 (negative)

Pin 13       GND                     Ground

Pin 14       GND                     Ground

Pin 15       ML_Lane 2 (p)     Lane 2 (positive)

Pin 16       AUX_CH (p)         Auxiliary Channel (positive)

Pin 17       ML_Lane 2 (n)     Lane 2 (negative)

Pin 18       AUX_CH (n)         Auxiliary Channel (negative)

Pin 19       GND                     Ground

Pin 20       DP_PWR             Power for connector

Dette er pinout for PC siden av konnektoren og tilsvarer mini DisplayPort. I motsatt ende vil lane 0-3 ha motsatt signal, dvs at det som er lane 0 på pin 3 og 5 på PC konnetor vil være pin 10 og 12 på den andre siden.


Copyright © 2012

Gjengitt med tilatelse.

Full oversikt over de andre interface løsningene vi har beskrevet finner du på vår support side.

Om ønsker informasjon som ikke finnes på våre sider, ber vi deg kontakte oss med f.eks. en mail til vår support avdeling. Vi vil da forsøke å få opp mer informasjon så raskt som mulig.

Interface for våre små embedded industripc for vegg og bord montering finnes her.
 

Hjemmesidene til Irontech AS besøkes årlig av nesten 40.000. De 2 siste årene har Irontech vært "leid ut", men bedriften er nå til salgs av familiære årsaker.

For begge saker kan jeg kontaktes på jornjen@online.no